Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Placek czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nawet jeśli ktoś nie umie piec to placek czekoladowy z pewnością mu się uda - to naprawdę nic trudnego!

Placek czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek czekoladowy

 

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja

Sposób przygotowania:

Placek czekoladowy
Margarynę, wodę, kakao oraz cukier przełożyć do rondelka. Zagotować i ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek.  Z białek ubić sztywną pianę.

Do przestudzonej margaryny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dokładnie wymieszać.

Powstałą masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i upiec w temperaturze 200 stopni.

Po ostudzeniu pokroić i podawać. 
Placek czekoladowy
Margarynę cukier wodę i kakao zagotować.
Placek czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę.
Placek czekoladowy
Resztę składników połączyć ze sobą i wymieszać.
Placek czekoladowy
Powstałą masę wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika.