marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek-Donica z roślinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysły na potrawy na kruchym lub drożdżowym cieście same się rodzą,a niekiedy inspiruje mnie oglądanie jak to robią inni.

Placek-Donica z roślinką

Składniki:

Placek-Donica z roślinką

 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • kubek gęstej kwaśnej śmietany,
  • 4 żółtka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2-3 łyżki oleju do obsmażenia mięsa,
  • 1 cebula wedle gustu,
  • 6-8 małych szalotek z pędami,
  • pieprz czarny mielony,
  • łyżeczka curry,
  • sól czosnkowa,
  • łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Placek-Donica z roślinką
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką masła ostrym nożem. Wbić w dołek żółtka oddzielone od białek, dodać śmietanę z kubka, sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić przez pół godziny w lodówce. Mięso mielone przesmażyć lekko na patelni z olejem i doprawić na ostro solą czosnkową, pieprzem, curry i ostrą sproszkowaną papryką. Wymieszać, wyjąć i odsączyć z tłuszczu mięso do innego naczynia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić olejem lub margaryną. Ciasto wyjąć, rozwałkować,a potem wylepić nim blachę, wyłożyć na wierzch ciasta obsmażone mięso i powtykać w nie szalotki, niby sadzonki w ziemię. wstawić blachę do gorącego piekarnika na 30 min. po upieczeniu wyjąć, kroić radełkiem do pizzy i kłaść na talerze.

Tagi:

mięso placek