Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Placek drożdżowy 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny puszysty placek drożdżowy z dżemem i kruszonką

Placek drożdżowy 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy 5

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy 5
Kruszonka: Margarynę wymieszać z mąką , cukrem i wstawić do lodówki. Ciasto: W odrobinie letniego mleka rozmieszać drożdże i 2 łyżeczki cukru. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie margarynę roztopić. Jajko utrzeć z cukrem. Do mąki dodać utarte jajko z cukrem, drożdże, wlać mleko, margarynę i wyrobić ciasto przykryć i odstawić na 40 minut. Nastepnie ciasto ponownie wyrabiamy i przekladamy do blachy, smarujemy na całej powierzchni dżemem i posypać kruszonką. Ciasto wkladamy do lekko nagrzanego piekarnika ok 100 stopni i piec przez 10 minut. Po tym czasie podkrecić temperaturę do 170 stopni i piec 50 minut.
Placek drożdżowy 5
Jajko utrzać z cukrem margarynę roztopić
Placek drożdżowy 5
Z podanych składników zagnoeść ciasto i odstawic pod przykryciem
Placek drożdżowy 5
Ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do blachy
Placek drożdżowy 5
Ciasto posmarować na całej powierzchni dżemem i posypać kruszonką