dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek drożdżowy z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Placek drożdżowy z dodatkiem puree z dyni. Bardzo dobrze smakuje z mlekiem. Szczególnie polecam na podwieczorek.

Placek drożdżowy z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy z dynią

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z dynią
Dynię obieramy, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i rozgotowujemy. Następnie miksujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki wlewamy drożdże. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, dynię i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ponownie ciasto wyrabiamy i układamy w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy ok 50 minut w 170 stopniach. Smacznego! 
Placek drożdżowy z dynią
Dynię oczyszczamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki.
Placek drożdżowy z dynią
Dynię miksujemy a żółtka ucieramy z cukrem.
Placek drożdżowy z dynią
Dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Placek drożdżowy z dynią
Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięia.