jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek drożdżowy z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepszy placek na wigilijną kolację

Placek drożdżowy z makiem

Składniki:

Placek drożdżowy z makiem

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z makiem
Mak zmielić trzy razy, dodać do niego szklankę rozpuszczonego w wodzie cukru i miodu.

Wszystko smażyć delikatnie kilkanaście minut o odstawić do wystygnięcia. Drożdże rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 10 dag cukru i cukrem waniliowym.

Przygotowane drożdże dodać do mąki, jaj, cukru, stopionego masła iskórki pomarańczowej.

Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć 2/3 ciasta i pokryć warstwą ostudzonego maku.

Nałożyć na konfitury i posypać po wierzchu zmielonymi orzechami.

Z pozostałego ciasta uformować małe wałki i ułożyć kratkę na górnej powierzchni ciasta.

Gotowy placek wstawić dolekko nagrzanego piekarnika i upiec w temp. 180 stop. C.

Można po wierzchu polukrować.