Placek drożdżowy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek drożdżowy z owocami dla całej rodzinki

Placek drożdżowy ze śliwkami

Składniki:

Placek drożdżowy ze śliwkami

 

  • Składniki:
  • Mąka 500 g
  • Cukier 150 g
  • Margaryna 150 g
  • Śliwki węgierki 1000g
  • Drożdże 50g
  • Cukier puder do posypania 20g
  • Tłuszcz do smarowania blachy 10g
  • Żółtka ( 4 sztuki)
  • Szklanka mleka
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy ze śliwkami
Przygotowanie;
Przygotować rozczyn z drożdży.Utrzeć dokładnie na puszystą masę żółtka z cukrem.Tłuszcz roztopić i ogrzać mąkę.Do ogrzanej i przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka i wyrabiać ciasto do odpowiedniej gęstości,dodając ciepłe mleko.
Na końcu dodać stopiony tłuszcz i wszystkie składniki,wyrabiać 20-30 minut.Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie wyłożyć ciasto na stół lub stolnicę,rozwałkować i uformować placek w kształcie blachy,przenieść na wałku na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Powierzchnię placka posmarować jajkiem i ułożyć gęsto umyte,osączone i przepołowione śliwki ( skórką do ciasta). Ciasto nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.Przed upieczeniem posypać śliwki po wierzchu kruszonką-lub po upieczeniu cukrem pudrem..