misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniałe a zarazem pyszne ciasto drożdżowe połączone ze śliwkami i kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

 

 

  • KRUSZONKA
  • 300g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 120g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego

 

  • Ponadto:
  • ok. 1kg śliwek bez pestek
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Mąkę przesiać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko,(powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko , drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu,przegnieść ciasto jeszcze raz i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie wydrylować śliwki i przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść, może się trochę kruszyć. Radzę dodać cukier średnio gruby do kruszonki. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, poukładać śliwki lekko je wciskając w ciasto i pokruszyć kruszonkę na wierzch. Blachę włożyć do zimnego pieca ustawiając temperaturę na 50 stopni przez 10 -15 minut,po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor. SMACZNEGO!