monika1980113

monika1980113

Kucharz
[Przepisów: 16]

Placek Emilki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszne ciastko mocno polecam

Placek Emilki

Składniki:

Placek Emilki

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • Sernik:
  • 60 dag zmielonego sera białego
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Placek kokosowy:
  • 7 białek
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Masa orzechowa:
  • 1 szklanka słodkiego mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag orzechów mielonych
  • 1 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Placek Emilki
Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min. Sernik: Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec. Kokosowy: Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku. Masa orzechowa: Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy. Przełożenie placka: Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.