lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Placek gruszkowo- budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek gruszkowo- budyniowy

Placek gruszkowo- budyniowy

Składniki:

Placek gruszkowo- budyniowy

 

  • 1.5 szklanki maki
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • szklanka mleka
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg gruszek

Sposób przygotowania:

Placek gruszkowo- budyniowy
Posiekaj masło z przesianą mąką,do tego dodaj cukier,cukier waniliowy oraz odrobinę wody tak by zagnieść ciasto które wstaw na 1-2 godziny do lodówki.Ciastem wylep blachę do pieczenia (spód i boki).Gruszki obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój w kostkę i podsmaż z odrobiną cukru do miękkości.Do ostudzonych gruszek dodaj ostudzony budyń ugotowany na mleku.Masę wyłóż na ciasto i wstaw placek do piekarnika o temp 200 st na około 30-40 minut.

Tagi:

mak placek