Strona główna Placek jabłkowo - budyniowy

Placek jabłkowo - budyniowy

Placki « poprzedni | następny »
nieuchwytna - Przepis na: Placek jabłkowo - budyniowy offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 328
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placek jabłkowo - budyniowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Całkiem dobre, szybkie ciasto


trudność: łatwe
czas:

Placek jabłkowo - budyniowy - SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE
  • 4 żółtka
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania

Placek jabłkowo - budyniowy - PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę umieszczamy na stolnicy. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się dobrze łączyć, po czym szybko zagniatamy. 1/3 cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki na czas przygotowania jabłek. 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. 3.. Blachę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto z lodówki, po czym nakłuwamy je widelcem. Układamy na nim równomiernie pokrojone jabłka, po czym posypujemy je cukrem waniliowym i cynamonem. 4. 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń z cukrem, który wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Gorący wylewamy na jabłka. 5. Na górę ścieramy na dużych oczkach tarki pozostawione w zamrażalniku ciasto. 6. Pieczemy ok. 45 minut w 180-190 stopniach. 7. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem,.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek jabłkowo - budyniowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Ciasto w jeden mig Placek ze śliwkami Ciasto marchewkowe
Proste ciasto dyniowe Ciasto kakaowe z serem Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
Miodowo-orzechowe ciasto Kawowe ciasto z polewą Orkiszowy placek ze śliwkami
Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem Ciasto brzoskwiniowe Marchewkowiec z prażonymi ziarnami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane