Strona główna Placek jabłkowo - budyniowy

Placek jabłkowo - budyniowy

Placki « poprzedni | następny »
nieuchwytna offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 328
zdjęcia: 1 z 1
Placek jabłkowo - budyniowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Całkiem dobre, szybkie ciasto


trudność: łatwe
czas:

Placek jabłkowo - budyniowy - SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE
  • 4 żółtka
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania

Placek jabłkowo - budyniowy - PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę umieszczamy na stolnicy. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się dobrze łączyć, po czym szybko zagniatamy. 1/3 cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki na czas przygotowania jabłek. 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. 3.. Blachę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto z lodówki, po czym nakłuwamy je widelcem. Układamy na nim równomiernie pokrojone jabłka, po czym posypujemy je cukrem waniliowym i cynamonem. 4. 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń z cukrem, który wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Gorący wylewamy na jabłka. 5. Na górę ścieramy na dużych oczkach tarki pozostawione w zamrażalniku ciasto. 6. Pieczemy ok. 45 minut w 180-190 stopniach. 7. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem,.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek jabłkowo - budyniowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy Ciasto dyniowe z kremem budyniowym Marchewkowiec z imbirem i cynamonem
Tarta z dynią na słodko Królewiec mojej mamy Ciasto w jeden mig
Placek ze śliwkami Ciasto marchewkowe Proste ciasto dyniowe
Ciasto kakaowe z serem Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Miodowo-orzechowe ciasto

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane