Strona główna Placek jabłkowo - budyniowy

Placek jabłkowo - budyniowy

Placki « poprzedni | następny »
nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 328
zdjęcia: 1 z 1
Placek jabłkowo - budyniowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Całkiem dobre, szybkie ciasto


trudność: łatwe
czas:

Placek jabłkowo - budyniowy - SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE
  • 4 żółtka
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania

Placek jabłkowo - budyniowy - PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę umieszczamy na stolnicy. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się dobrze łączyć, po czym szybko zagniatamy. 1/3 cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki na czas przygotowania jabłek. 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. 3.. Blachę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto z lodówki, po czym nakłuwamy je widelcem. Układamy na nim równomiernie pokrojone jabłka, po czym posypujemy je cukrem waniliowym i cynamonem. 4. 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń z cukrem, który wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Gorący wylewamy na jabłka. 5. Na górę ścieramy na dużych oczkach tarki pozostawione w zamrażalniku ciasto. 6. Pieczemy ok. 45 minut w 180-190 stopniach. 7. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem,.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek jabłkowo - budyniowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Torcik fasolowy z bitą śmietaną Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym Placek imbirowy z jabłkami
Plesniak z brzoskwiniami czyli oszukany sernik Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy Ciasto dyniowe z kremem budyniowym
Marchewkowiec z imbirem i cynamonem Tarta z dynią na słodko Królewiec mojej mamy
Ciasto w jeden mig Placek ze śliwkami Ciasto marchewkowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane