Strona główna Placek jabłkowo - budyniowy

Placek jabłkowo - budyniowy

Placki « poprzedni | następny »
nieuchwytna - autor przepisu Placek jabłkowo - budyniowy offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 319
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placek jabłkowo - budyniowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Całkiem dobre, szybkie ciasto


trudność: łatwe
czas:

Placek jabłkowo - budyniowy - SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE
  • 4 żółtka
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 4-5 jabłek
  • 1 op. cukru wanilinowego (10 g)
  • cynamon
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania

Placek jabłkowo - budyniowy - PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę umieszczamy na stolnicy. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się dobrze łączyć, po czym szybko zagniatamy. 1/3 cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki na czas przygotowania jabłek. 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. 3.. Blachę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto z lodówki, po czym nakłuwamy je widelcem. Układamy na nim równomiernie pokrojone jabłka, po czym posypujemy je cukrem waniliowym i cynamonem. 4. 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń z cukrem, który wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Gorący wylewamy na jabłka. 5. Na górę ścieramy na dużych oczkach tarki pozostawione w zamrażalniku ciasto. 6. Pieczemy ok. 45 minut w 180-190 stopniach. 7. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem,.



Komentarze do Placek jabłkowo - budyniowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Moje pierwsze ciasto zebra Ciasto kruche z nadzieniami smakowymi ZENTIS Kakaowiec wg FemmeFatale
Ciasto z rodzynkami w polewie czekoladowej Kruche ciasto z kiwi Placek ze śliwkami
Tęczowe ciasto Ciasto marchewkowe z orzechami Ciasto karpatkowe
Z delicjami i plackiem kokosowo-makowym Białe michałki Półkruchy ze śliwkami
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane