derek

derek

Kucharz
[Przepisów: 5]

Placek jabłkowo-budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny placek jabłkowo-budyniowy. Dosyć prosty w przygotowaniu.

Placek jabłkowo-budyniowy

Składniki:

Placek jabłkowo-budyniowy

 

  • 2,5 szkl mąki
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka + żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 kg jabłek + pół szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe w 0,5l mleka

Sposób przygotowania:

Placek jabłkowo-budyniowy
Zagnieść ciasto jak na kruche i podzielić na dwie części, jedną położyć na blaszkę. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach
dodać pół szklanki cukru i wymieszać, nadmiar soku odcinać i wyłożyć na ciasto. Ugotować 2 budynie i wyłożyć na ciasto. Przykryć po 2 częścią ciasta i upiec. Posypać cukrem pudrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.