wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Placek jazzowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Propozycja szybkiego ciasta dla łasuchów

Placek jazzowy

Składniki:

Placek jazzowy

 

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki przemielonych (potłuczonych) migdałów
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego, lub rumowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • starta skorka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg owoców (jabłka, morele, maliny, truskawki, mogą być mrożone lub z puszki)
  • cukier i cynamon

Sposób przygotowania:

Placek jazzowy
Zmieszac mąkę, mielone migdały, dodac skorke z cytryny lub pomaranczy, proszek do pieczenia i szczypte soli. Wszystkie skladniki suche dokladnie wymieszac do polaczenia. Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Nastepnie dodac smietane i ciagle mieszajac, powoli dodawac po jednym jajku. Do gotowej masy wlac aromat waniliowy, badz rumowy i migdalowy. Dokladnie wymieszac. Tak przygotowana mase wymieszac z suchymi skladnikami i wylozyc do natluszczonej formy o wymiarach 20x25 cm. Na wierzch ciasta wylozyc owoce, delikatnie wciskajac je w ciasto. Posypac na wierzchu cynamonem i cukrem. Piekarnik nagrzac do 180 stopni C i piec okolo 40 minut.