lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Placek jeżynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

leśny placek z jeżynami :-)

Placek jeżynowy

Składniki:

Placek jeżynowy

 

  • 5 jaj
  • 10 dag masła
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mąki
  • 1/2 l kremówki
  • 40 dag jeżyn
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Placek jeżynowy
Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami.Do tego dodaj make z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek.Wlej ciasto do formy oprószonej bułką tartą i piecz w temp 180 st przez 25 minut.Kremówkę ubij z cukrem pudrem,dodaj do tego rozpuszczoną żelatynę oraz połowę świeżych jeżyn.Ciasto przekrój na dwa placki,przełóż je kremówką.Wierzch i boki posmaruj także ubitą kremówką a pozostałe 20 dag jeżyn ułóż na wierzchu placka.Ciasto włóż do lodówki.

Tagi:

placek