rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Placek królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto robiła moja mama na niedzielny odpust. Jest bardzo smaczne, nie za słodkie i rozpływa się w ustach:)

Placek królewski

Składniki:

Placek królewski

 

  • Blaszka 32 x 21,5cm

 

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki pszennej tortowej
  • 20 dkg masła
  • 4 żółtka
  • 15 dkg cukru pudru
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 30 dkg cukru kryształu
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Placek królewski
Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Placki przekładamy chłodną masą jabłkową, wierzch polewamy ciepłą polewą. Odstawiamy do zastygnięcia.