marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek mięsny z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placek na pikantnie jest nie od dziś częścią dania obiadowego. Daje się go w postaci quiche lub drożdżowca z różnymi dodatkami.Może być nawet z kilku gatunków mięsa lub podrobów.

Placek mięsny z ziołami

Składniki:

Placek mięsny z ziołami

 

  • 100 g.boczku wędzonego,
  • 80 g.wątróbek drobiowych lub gęsich,
  • 80 g.szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko surowe,
  • 1-2 czerstwe bułki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.tymianek,szałwia,oregano,
  • sól morska,
  • pieprz biały lub czarny mielony,
  • 1 czuszka,
  • tłuszcz do formy.

 

Sposób przygotowania:

Placek mięsny z ziołami
Boczek wędzony z szynką i cebulami przepuścić przez maszynkę do mięsa, najlepiej elektryczną. Podroby czyli serca lub wątróbki drobiowe czy gęsie można dać w całości, jeśli się przedtem pokroi na kawałki. Bułki czerstwe namoczyć w misce z mlekiem i odcisnąć w dłoni, po czym dodać do farszu mięsnego wraz z surowym jajkiem. Doprawić suszonymi i roztartymi w dłoniach ziołami, solą, pieprzem oraz oczyszczoną posiekaną czuszką. Wymieszać wszystko razem i przełożyć do natłuszczonej formy cwibakowej. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i do gorącego wstawić formę z zawartością. Piec ok.45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć, a placek wybić z blachy na deskę do chleba lub półmisek. Kroić i podawać z zieloną sałatą z jogurtem naturalnym.