mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placek mieszany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Znowu placek makowo serowy, tym razem przekładany masą.

Placek mieszany

Składniki:

Placek mieszany

 

  • placek makowy:
  • 20 dkg maku
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżki miodu
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych orzechów
  • kilka rodzynek
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki
  • Placek serowy:
  • 3 jajka
  • 1/2 kg sera
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 dkg rodzynek
  • 12 dkg roztopionej margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 1/2 l. mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szkl. cukru
  • żóltko
  • Dodatowo:
  • kostka masła
  • polewa

 

Sposób przygotowania:

Placek mieszany
Placek makowy: Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Mak sparzyć, odcedzić i zemleć, dodać do żółtek. Następnie resztę składników i ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać to razem. Piec na wyłożonej pergaminem blasze (24/32 cm) przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.



Placek serowy: Żółtka utrzeć z cukrem. Ser dwa razy zemleć, dodać do żółtek. Następnie resztę składników i ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać to razem. Piec na wyłożonej pergaminem blasze (24/32 cm) przez 50 minut w temperaturze 190 stopni.



Krem: Z mleka odlać pól szklanki. Resztę zagotować z cukrem. w pól szklance mleka rozkłócić mąki i żółtko. Wlać na kipiące mleko. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń, nie przerywając ucierania.



Przełożenie: Placek makowy- masa- placek serowy- polewa.