bii2121

bii2121

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Placek pijak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Robota zajmuje trochę czasu, ale się opłaca:)

Placek pijak

Składniki:

Placek pijak

 

  • Ciasto:
  • 8 białek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg maku
  • 20 dkg wiórków kokosowych

 

  • Masa:
  • 8 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 łyżek mąki
  • 1 margaryna

 

  • Dodatkowo:
  • Okrągłe biszkopty
  • Rum

Sposób przygotowania:

Placek pijak
Ciasto:
Ubić białka, dodać mak, cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać i piec około 30 min.
Masa:
Zagotować mleko i cukier. Budyń zmieszać z mąką i jajami i odrobina mleka. Całość ugotować jak budyń. Jak ostygnie dodawać do margaryny. Utrzeć na krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto.
Na to kłaść okrągłe biszkopty maczane w rumie. Polać polewą i posypać wiórkami.