Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Placek po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny placek ziemniaczany z gulaszem.

Placek po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek po węgiersku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku
Mięso pokroić w średnie kawałki, oprószyć pieprzem, papryką i przyprawą do mięs, dodać 2 ząbki posiekanego czosnku. Odstawić na jakiś czas(ja trzymałam całą noc w lodówce). Cebulę i czosnek drobno posiekać w kostkę. Mięso podsmażyć kilka minut, mieszając, co jakiś czas, gdy się zrumieni dodać, pokrojona w talarki marchew oraz cebulę i czosnek. Podsmażać wszystko ok. 10 min mieszając. Mięso zalać gorącym bulionem lub wodą, tak, aby zakrywało mięso na ok. 3-4cm. Dusić gulasz do miękkości mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. Placki: Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, dodać do nich mąkę, jajko, posiekaną cebulę, szczypiorek i czosnek. Wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzanym oleju smażyć duże okrągłe placki na złoto. Placek yłożyć na talerzu, polać połówkę sosem i przykryć drugą częścią placka.
Placek po węgiersku
Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami.
Placek po węgiersku
Mięso podsmażyć kilka minut, dodać marchew, cebulę i czosnek.
Placek po węgiersku
Mięso podlać wodą lub bulionem, gotować do miękkości.
Placek po węgiersku
Na patelni smażyć dość duze, okrągłe placki, przełożyć je sosem.