bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Placek po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Danie jest bardzo smaczne i aromatyczne a w dodatku bardzo sycące. Idealne dla osób które lubią dobrze i smacznie zjeść.

Placek po węgiersku

Składniki:

Placek po węgiersku

 

 

  • Gulasz:

 

  • 0,5 kilograma mięsa wołowego

 

  • 1 cebula

 

 

  • 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej

 

 

 

  • 0,5 łyżeczka kminku

 

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

  • Pasta gulaszowa

 

  • 1 łyżka smalcu

 

 

 

  • olej do smażenia

 

  • Placki:

 

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę oleju, sól, ostrą paprykę i kminek, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy wodę, w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę gulaszową, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.

Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron.

Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy z kleksem śmietany.