Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Placek po węgiersku wg Danusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy tylko raz spróbowałam tego placka,to teraz robię go dość często

Placek po węgiersku wg Danusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek po węgiersku wg Danusi

 

  • CIASTO
  • czosnek -1 ząbek
  • jajko -1 szt
  • mąka -2 łyżki
  • ziemniaki -1 kg
  • cebula -1 szt
  • sól i pieprz
  • SOS:
  • mięso gulaszowe -0,5 kg
  • papryka żółta -1 szt
  • papryka czerwona -1 szt
  • koncentrat pomidorowy -2 łyżki
  • suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek.
  • cebula czosnkowa -1 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku wg Danusi
NADZIENIE: Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką. Następnie gdy sos nam się dusi przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ciasto Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego.
Placek po węgiersku wg Danusi
Ziemniaki zostały starte na tarce i wymieszane z pozostałymi składnikami
Placek po węgiersku wg Danusi
Z ciasta ziemniaczanego został upieczony dość gruby placek
Placek po węgiersku wg Danusi
Z podanych składników na nadzienie zostanie przygotowany sos
Placek po węgiersku wg Danusi
Sos z mięsem został wyłożony na połowę placka ziemniaczanego