monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Placek po węgiersku wg Moniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placek ziemniaczany z gulaszem mięsnym to prosty, smaczny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny.

Placek po węgiersku wg Moniki

Składniki:

Placek po węgiersku wg Moniki

 

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku wg Moniki
Mięso kroimy w kostkę obsypujemy przyprawami i mąką .Warzywa obieramy kroimy w kostkę .W garnuszku podsmażamy mięso na złoty kolor następnie dodajemy warzywa – jeszcze chwilę smażymy mieszając.

Wszystko zalewamy dwoma szklankami wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie i sos zgęstnieje.

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy do nich mąkę , sól i pieprz- dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy sporą porcję ciasta i rozprowadzamy ,smażymy z obu stron na złoto.

Na talerzu układamy placek na jedną z jego części nakładamy porcję sosu i przykrywamy drugą połówką. Wierzch można polać ostrym sosem.