superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Placek po zbójnicku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Podajemy polane śmietaną i posypane kiełkami

Placek po zbójnicku

Składniki:

Placek po zbójnicku

 

Sposób przygotowania:

Placek po zbójnicku
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą zmiękczającą mięso, czosnkiem granulowym i papryką słodką. Smazymy na oleju . Kiedy podsmażymy mięso zalewamy wodą tak aby było przkryte, dosypujemy paprykę suszoną. Dusimy na małym ogniu po przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie w osobnej misce rozrabiamy 3 łyżki mąki z zimną wodą. Dodajemy do gotujacego mięsa ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku.

Ziemniaki obieramy i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy cebulę, jajko i odrobinę mąki i doprawiamy. Mieszamy i smażymy duże placki na rozgrzanym ogniu.

Na jednej połówce nakładamy gulasz i zamykamy placek. Na górę nakładamy odrobinę śmietany i ozdabiamy kiełkami.