Strona główna Placek po zbójnicku (jadło drwala)

Placek po zbójnicku (jadło drwala)
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

jarek-energy

Mistrz Kuchni
Przepisy: 79
zdjęcia: 1 z 1
Placek po zbójnicku (jadło drwala)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 53

Jadło drwala inaczej placek po zbójnicku , podobne do placka po węgiersku ,różni się wykonaniem gulaszu i dodatkami


trudność: łatwe
czas:

Placek po zbójnicku (jadło drwala) - SKŁADNIKI:

Placek po zbójnicku (jadło drwala) - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na placki ziemniaczane , zetrzec takze marchewkę i pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , pieprz , sól i jajka - dokładnie wymieszać . Męso pokroic w kawałki gulaszowe ,dodać paprykę , pieprz , przyprawę , sól , owoce jałowca , kolendrę , liść laurowy i inne zioła wg. uznania i podpiec na patelni do silnego zrumienienia . Następnie dodać wody i dusić do czasu aż mięso stanie się miękkie ( polecam szybkowar ciśnieniowy , bedzie szybciej i smaczniej ) Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną , jeżleli sos jest zbyt ostry dodajemy łyzke kwaśnej śmietany i mieszamy. Placki pieczemy na dużej patelni ( 28cm) na całej jej powierzchni , kiedy się upieka wykładamy na tależ , na placek dajemy mięsko z gulazem , składamy na pół , polewamy jeszcze sosem i kilkoma kawalkami mięska , ozdabiamy śmietana z galązkami zieleniny ( pietruszka , bazylia itp.) Podajemy od razu po uieczeniu by placek nie zmiękł i byl jeszcze chrupki , gęsta śmietana na placku daje nam takze walory smakowe :) życzę smacznego:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek po zbójnicku (jadło drwala) (strona 1 z 5)  
Gość

gustlik
gość

2008-10-05 18:15
Poprostu pycha jadło.tego szukałem na ruszt.Wspaniałe!Dzięki!
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb

2008-10-31 16:18
Śmietana faktycznie nadaje nowego charakteru. Robię coś podobnego z sosem węgierskim. Dobre i syte jedzonko ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

an
gość

2008-11-02 10:36
a ja uwielbiam palcek po zbojnicku=wegiersku=gorski=cyganski mniammm
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200

2008-11-04 12:03
super dzięki !
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-11-29 18:17
uwielbiam tego typu potrawy:D
Skomentuj
Oceń:
0
fuksja

fuksja

2008-12-02 01:19
Jakie jedzonko, mniam. Szczerze powiem, że dawno nie jadłam, ale jak mam na talerzu rzadko kiedy zostawiam na potem ;P
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

renia
gość

2008-12-16 22:23
po prostu super. polecam wszystkim
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ELA
gość

2009-02-04 20:57
zrobiłam polecam bardzo pyszne!!!!!!!!!! smakowało całej rodzinie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ania dupodajkaaaa
gość

2009-02-04 21:19
bardzo smaczny placuszek piękny orgazm przeżyłam przy nim pozdro
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zniesmaczona
gość

2009-02-05 17:40
ania dupodajkaaaa napisał(a):

bardzo smaczny placuszek piękny orgazm przeżyłam przy nim pozdro

Zboczona..
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina

2009-02-07 23:18
Super przepis, wspaniale jedzonko, och juz mi slinka leci.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej
Gęsta zupa Rodzinna Domowa wędlina z łopatki Podudzia z kurcząt z orzechami
Drobiowy gyros w pomidorach Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym Kapuśniak Eli na wędzonce
Kolorowe kotleciki z piekarnika Pierś z ananasem w porach duszonych w winie  Krupnik na białej kiełbasie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane