Strona główna Placek po zbójnicku (jadło drwala)

Placek po zbójnicku (jadło drwala)
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

jarek-energy - Przepis na: Placek po zbójnicku (jadło drwala) offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 79
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placek po zbójnicku (jadło drwala)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 53

Jadło drwala inaczej placek po zbójnicku , podobne do placka po węgiersku ,różni się wykonaniem gulaszu i dodatkami


trudność: łatwe
czas:

Placek po zbójnicku (jadło drwala) - SKŁADNIKI:

Placek po zbójnicku (jadło drwala) - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na placki ziemniaczane , zetrzec takze marchewkę i pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , pieprz , sól i jajka - dokładnie wymieszać . Męso pokroic w kawałki gulaszowe ,dodać paprykę , pieprz , przyprawę , sól , owoce jałowca , kolendrę , liść laurowy i inne zioła wg. uznania i podpiec na patelni do silnego zrumienienia . Następnie dodać wody i dusić do czasu aż mięso stanie się miękkie ( polecam szybkowar ciśnieniowy , bedzie szybciej i smaczniej ) Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną , jeżleli sos jest zbyt ostry dodajemy łyzke kwaśnej śmietany i mieszamy. Placki pieczemy na dużej patelni ( 28cm) na całej jej powierzchni , kiedy się upieka wykładamy na tależ , na placek dajemy mięsko z gulazem , składamy na pół , polewamy jeszcze sosem i kilkoma kawalkami mięska , ozdabiamy śmietana z galązkami zieleniny ( pietruszka , bazylia itp.) Podajemy od razu po uieczeniu by placek nie zmiękł i byl jeszcze chrupki , gęsta śmietana na placku daje nam takze walory smakowe :) życzę smacznego:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek po zbójnicku (jadło drwala) (strona 1 z 5)  
Gość

gustlik
gość

2008-10-05 18:15
Poprostu pycha jadło.tego szukałem na ruszt.Wspaniałe!Dzięki!
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-10-31 16:18
Śmietana faktycznie nadaje nowego charakteru. Robię coś podobnego z sosem węgierskim. Dobre i syte jedzonko ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

an
gość

2008-11-02 10:36
a ja uwielbiam palcek po zbojnicku=wegiersku=gorski=cyganski mniammm
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 12:03
super dzięki !
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-11-29 18:17
uwielbiam tego typu potrawy:D
Skomentuj
Oceń:
0
fuksja

fuksja
offline

2008-12-02 01:19
Jakie jedzonko, mniam. Szczerze powiem, że dawno nie jadłam, ale jak mam na talerzu rzadko kiedy zostawiam na potem ;P
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

renia
gość

2008-12-16 22:23
po prostu super. polecam wszystkim
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ELA
gość

2009-02-04 20:57
zrobiłam polecam bardzo pyszne!!!!!!!!!! smakowało całej rodzinie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ania dupodajkaaaa
gość

2009-02-04 21:19
bardzo smaczny placuszek piękny orgazm przeżyłam przy nim pozdro
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zniesmaczona
gość

2009-02-05 17:40
ania dupodajkaaaa napisał(a):

bardzo smaczny placuszek piękny orgazm przeżyłam przy nim pozdro

Zboczona..
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-02-07 23:18
Super przepis, wspaniale jedzonko, och juz mi slinka leci.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem
Gryczany pasztet ze śliwką Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką Cevapcici- chorwackie klopsy Aromatyczna wątróbka z suszonymi jabłkami
Pulpeciki mięsno- ryżowe Kurczak w mleku kokosowym i suszonych jabłkach Roladki w sosie śmietanowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj