Strona główna Placek po zbójnicku (jadło drwala)

Placek po zbójnicku (jadło drwala)
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

jarek-energy - Przepis na: Placek po zbójnicku (jadło drwala) offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 79
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placek po zbójnicku (jadło drwala)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 53

Jadło drwala inaczej placek po zbójnicku , podobne do placka po węgiersku ,różni się wykonaniem gulaszu i dodatkami


trudność: łatwe
czas:

Placek po zbójnicku (jadło drwala) - SKŁADNIKI:

Placek po zbójnicku (jadło drwala) - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na placki ziemniaczane , zetrzec takze marchewkę i pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , pieprz , sól i jajka - dokładnie wymieszać . Męso pokroic w kawałki gulaszowe ,dodać paprykę , pieprz , przyprawę , sól , owoce jałowca , kolendrę , liść laurowy i inne zioła wg. uznania i podpiec na patelni do silnego zrumienienia . Następnie dodać wody i dusić do czasu aż mięso stanie się miękkie ( polecam szybkowar ciśnieniowy , bedzie szybciej i smaczniej ) Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną , jeżleli sos jest zbyt ostry dodajemy łyzke kwaśnej śmietany i mieszamy. Placki pieczemy na dużej patelni ( 28cm) na całej jej powierzchni , kiedy się upieka wykładamy na tależ , na placek dajemy mięsko z gulazem , składamy na pół , polewamy jeszcze sosem i kilkoma kawalkami mięska , ozdabiamy śmietana z galązkami zieleniny ( pietruszka , bazylia itp.) Podajemy od razu po uieczeniu by placek nie zmiękł i byl jeszcze chrupki , gęsta śmietana na placku daje nam takze walory smakowe :) życzę smacznego:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek po zbójnicku (jadło drwala) (strona 1 z 5)  
Gość

gustlik
gość

2008-10-05 18:15
Poprostu pycha jadło.tego szukałem na ruszt.Wspaniałe!Dzięki!
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-10-31 16:18
Śmietana faktycznie nadaje nowego charakteru. Robię coś podobnego z sosem węgierskim. Dobre i syte jedzonko ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

an
gość

2008-11-02 10:36
a ja uwielbiam palcek po zbojnicku=wegiersku=gorski=cyganski mniammm
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 12:03
super dzięki !
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-11-29 18:17
uwielbiam tego typu potrawy:D
Skomentuj
Oceń:
0
fuksja

fuksja
offline

2008-12-02 01:19
Jakie jedzonko, mniam. Szczerze powiem, że dawno nie jadłam, ale jak mam na talerzu rzadko kiedy zostawiam na potem ;P
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

renia
gość

2008-12-16 22:23
po prostu super. polecam wszystkim
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ELA
gość

2009-02-04 20:57
zrobiłam polecam bardzo pyszne!!!!!!!!!! smakowało całej rodzinie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ania dupodajkaaaa
gość

2009-02-04 21:19
bardzo smaczny placuszek piękny orgazm przeżyłam przy nim pozdro
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zniesmaczona
gość

2009-02-05 17:40
ania dupodajkaaaa napisał(a):

bardzo smaczny placuszek piękny orgazm przeżyłam przy nim pozdro

Zboczona..
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-02-07 23:18
Super przepis, wspaniale jedzonko, och juz mi slinka leci.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem
Mini roladki z grillowaną dynią i serem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Dewolaj z musztardą miodową
Roladki schabowe nadziewane Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Pieczeń w chlebie schowana Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Szynka peklowana z szynkowara

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane