Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Placek półfrancuski ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do mąki dodać dobrze ochłodzoną margarynę i dokładnie posiekać nożem tak, aby nie

Placek półfrancuski ze śliwkami

Składniki:

Placek półfrancuski ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Placek półfrancuski ze śliwkami
Do mąki dodać dobrze ochłodzoną margarynę i dokładnie posiekać nożem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Następnie do ciasta dodać żółtka, całe jajko i śmietanę. Nożem wymieszać wszystkie produkty, a rękami tylko zlepić ciasto. Tak przygotowane ciasto włozyć do miseczki, przykryć talerzykiem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie rozwałkować na placek w kształcie blachy, przełożyć na blachę (najlepiej płaską z obrzeżami tylko z 3 stron). Na cieście ułożyć połówki sliwek jedna obok drugiej. Gotowy placek wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i krajać kiedy gorące. Z tego samego ciasta można wykrawać kwadraty lub prostokąty, ułożyć je na blaszce w dość sporych odstępach, następnie każdy kwadrat posmarować białkiem i położyć na wierzchu po połówce slieki nadciętej jeszcze na połowę. Piec ciastka w bardzo gorącym piekarniku, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.