Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placek prowansalski z płatkami papryki i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Taki placek możemy przygotować na szybką przekąskę. Zaletą tego placka jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Smakuje na gorąco jak i na zimno. Zioła prowansalskie i papryka nadają mu pysznego smaku i zapachu.

Placek prowansalski z płatkami papryki i serem

Składniki:

Placek prowansalski z płatkami papryki i serem

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Placek prowansalski z płatkami papryki i serem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.

2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do tortownicy posmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem.

3. Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie posypujemy nim upieczony placek i zapiekamy chwilę, aż ser się roztopi.

5. Upieczony placek kroimy w trójkąty i podajemy.

Tagi:

placek papryka