sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

placek przekladany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto do idealne do kawy

placek przekladany

Składniki:

placek przekladany

 

  • na ciasto:
  • kostka margaryny,
  • 2 jajka,
  • poł szklanki cukru,
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia,
  • 350 gram maki,
  • 2 łyzki smietany kwaśnej)
  • na przełożenie ciasta:
  • 1 kg jabłek
  • dwa opakowania galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

placek przekladany
z podanych skladników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na trzy równe części.Każda wykładamy na blachę i pieczemy na złoty kolor.
Jablka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach.Dusimy w garnku pod przykryciem okolo 15 minut.Wsypujemy dwie galaretki i dokladnie mieszamy.połowęm masy wykładamy na placek,przykrywamy drugim plackiem,na niego wykładamy resztę masy.Przykrywamy trzecim plackiem i przykrywamy ściereczką.Ciasto najlepsze jest następnego dnia,kiedy zmięknie i przesiaknie nadzieniem.