marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek rosyjski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki bakaliowe są serwowane do popołudniowej kawki lub herbatki.Nadzienie jest ze składników ucieranych plus bakalie siekane.

Placek rosyjski

Składniki:

Placek rosyjski

 

  • 40 dag.mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 10 dag.masła,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 10 dag. orzechów laskowych,
  • 10 dag.posiekanych migdałów,
  • 1/2 tabliczki startej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 40 dag. cukru,
  • 1/2 torebki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Placek rosyjski
Jajka utrzeć z cukrem i połową cukru waniliowego, a orzechy utłuc i posiekać wraz z migdałami i startą czekoladą. Powstałą masę połączyć z pianą ubitą z białek. Z mąki, masła, smalcu, jajka, śmietany oraz proszku do pieczenia za- -gnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, a na to wyłożyć nadzienie i rozprowadzić łopatką kuchenną po cieście oraz zakryć drugą częścią ciasta. Nakłuć wierzchnią część ciasta widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st. C. Piec ok.50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić, kroić i jeść.