Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Placek twarogowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placek twarogowy podajemy z dżemem, kompotem, lub cukrem cynamonowym.

Placek twarogowy

Składniki:

Placek twarogowy

 

  • 25 dag twarogu
  • Sok i starta skórka z połowy cytryny
  • 3 dag cukru
  • 3 dag rodzynek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki stołowe mąki
  • 3 dag masła do ciasta
  • 2 łyżki stołowe do smażenia
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Placek twarogowy
Do białek dodajemy cukier i ubijamy razem na sztywną pianę. Twaróg mieszamy z roztopionym masłem, żółtkami, skórką i sokiem z cytryny oraz mąką i rodzynkami, po czym dodajemy sól, na końcu pianę z białek. Masę twarogową wlewamy na patelnię z rozgrzanym masłem i pieczemy placek z obu stron przez kilka minut.