IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Placek węgierskiego zbójnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jedni nazywają je plackami po węgiersku, inni po zbójnicku…

Placek węgierskiego zbójnika

Składniki:

Placek węgierskiego zbójnika

 

 

Sposób przygotowania:

Placek węgierskiego zbójnika
Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy duże placki (o średnicy 2 – 3 cm mniejszej od średnicy talerza, na którym będą podane).

Łopatkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki. Ogórka w słupki o długości ok. 1,5 cm. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu dokładamy pieczarki i ogórka i dusimy wszystko przez 5 minut (bez pokrywki). Następnie dodajemy wymieszaną ze śmietaną i kilkoma łyżkami zimnej wody mąkę oraz pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia.
Na talerzu układamy 1 placek, polewany go sosem i przykrywamy drugim plackiem.
Smacznego