kasienka90ns

kasienka90ns

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Placek włoski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

ja osobiście uwielbiam a wy?

Placek włoski

Składniki:

Placek włoski

 

  • 6 dużych jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • bakalii w zależności ile kto lubi (figi, orzechy włoskie, migdały – najlepiej słupki, rodzynki, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Placek włoski
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać jabłka, bakalie oraz cukier i odstawić na godzinę do lodówki. Jaja, mąkę i proszek wymieszać (nie przejmować się konsystencją). Odstawić na kilka minut, aby później nie było smaku proszku. Wymieszać bardzo dokładnie z farszem, tak aby ciasto dokładnie "obkleiło" jabłka i bakalie. Wyłożyć na dużą formę i piec w rozgrzanym piekarniku (180-200C) ok. 40 min. Można od razu po upieczeniu wyjmować z piekarnika.