ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Placek z białek z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Placek z białek z makiem

Składniki:

Placek z białek z makiem

 

  • 1 szklanka białek (około z 8 jaj)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat rumowy lub arakowy

Sposób przygotowania:

Placek z białek z makiem
Masło roztapiamy rondelku i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier i nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz aromat i ubijamy wszytko na puszystą masę. Potem dodajemy przestudzony tłuszcz i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachy, pieczemy przez ok 40 minut w temperaturze170-180 stopni. Po upieczeniu studzimy i polewamy na wierzch polewę czekoladową lub lukier.

Tagi:

mak placek