aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Placek z biszkopcikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i bardzo ładnie wyglądające ciasto z biszkopcikami i jabłkami, przyciąga wzrok wyglądem, a smakiem zachwyca!

Placek z biszkopcikami

Składniki:

Placek z biszkopcikami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Masa:
  • do smaku cukier puder
  • 1 masło
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki
  • 3 galaretki zielone
  • DODATKOWO:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 marmolada
  • 1 polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Placek z biszkopcikami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka miksujemy na wolnych obrotach i dodajemy mąkę pszenną, proszek od pieczenia olej, pieczemy w formie 25/36, chłodny przekrawamy na 2 części. Masa: Masło ucieramy z cukrem. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy ,obieramy i kroimy w plastry, smażymy jak na marmoladę, gdy większość się rozpuści dodajemy galaretki cytrynowe w proszku mieszamy do ich rozpuszczenia i ściągamy z ognia i studzimy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy z tężejącymi galaretkami zielonymi rozpuszczonym i w 1,5 szkl wody. Biszkopciki smarujemy marmoladą i sklejamy parami. Przełożenie ciasta z biszkopcikami: Biszkopt- masa- masa jabłkowa- sklejane biszkopty (kładziemy je z odstępami)- masa śmietankowa- biszkopt- polewa.