doowa

doowa

Kucharz
[Przepisów: 8]

Placek z czereśniami i czarną porzeczką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to bardzo pyszne i dietetyczne ciasto.Polecam

Placek z czereśniami i czarną porzeczką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek z czereśniami i czarną porzeczką

 

  • 4 jaja
  • 1 szkl maki
  • 1 szkl zarodków pszennych stabilizowanych
  • 1 szkl cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g czereśni mrożonych
  • 200 g czarnej porzeczki mrożonej

Sposób przygotowania:

Placek z czereśniami i czarną porzeczką
Żółtka oddzielić od białka.Białka ubić na sztywno ze szczypta soli a następnie dodawać po jednym żółtku. Do dobrze ubitych jaj dodajemy cukier i dalej ubijamy aby masa była szklista. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zarodki pszenne. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Placek z czereśniami i czarną porzeczką
Ciasto jest aromatyczne i bardzo owocowe i mimo dodatku cukru nie jest wcale za słodkie

Tagi:

mak placek