jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placek z jagodami (pewniak)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto robi się bardzo szybko. I oczywiście też szybko znika. Jest puszyste. Poza sezonem można sporządzić go też w mrożonymi owocami.

Placek z jagodami (pewniak)

Składniki:

Placek z jagodami (pewniak)

 

Sposób przygotowania:

Placek z jagodami (pewniak)
Białka ubijamy. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy na puch. Dodajemy na przemian wymieszane ze sobą sypkie składniki oraz olej (jeśli używamy margarynę należy ją wcześniej roztopić i przestudzić).

Ciasto wylewamy na blaszkę (36x 24 cm) i wrzucamy owoce (mogą to być: maliny, truskawki, jabłka, śliwki itp.).

Pieczemy około 45 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.