dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny placek drożdżowy z jagodami.

Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem
Mleko podgrzewamy. Dodajemy 1 łyż cukru i rozkruszone drożdże. Dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dodajemy drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Boki ciasta powinny zachodzić na blachę, aby nadzienie nie spłynęła. Odstawiamy na ok 20 minut. Następnie na cieście układamy jagody, które następnie zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem, budyniem i jajkami. Ciasto pieczemy ok 35 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem
Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe.
Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przekładamy do formy.
Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem
śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami, budyniem i cukrem.
Placek z jagodowo-śmietanowym nadzieniem
wyłożone na cieście jagody zalewamy masą śmietankową.