petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Placek z kruszonką petronelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fantastyczny przepis na placek drożdżowy z kruszonką:)

Placek z kruszonką petronelli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placek z kruszonką petronelli

 

  • pół litra mleka, 1 kg maki, 3 łyżki oleju, 2 łyzki octu, opakowanie cukru waniliowego.
  • Kruszonka: żołtko, pół szklanki cukru, szklanka mąki, olej

Sposób przygotowania:

Placek z kruszonką petronelli
Jaja ubić z cukrem. Mleko rozgrzać, połaczyć z margaryną , dodać resztę skład ciasta. Wyrabiać pietnaście minut , potem odstawić do wyrośnicia w ciepłe miejśce (najlepiej gdziej pod grzejnik, lub koło pieca) i przykryć ciasto szmata, aby miało ciemno i ciepło w srodku sie odbijało od szmatki. Wyrośniete wyłozyć do dużej blachy. Składniki kruszonki połaczyć z niewielka ilością oleju i posypać ciasto. Pozostawić do wyrośniecia, potem piec w temperaturze 200 stopni około 45 minut:)
Placek z kruszonką petronelli
Ciasto- widok z góry. ogólny widok kruszonki (przepis z olejem)
Placek z kruszonką petronelli
Ukrojone ciasto, bardzo polecam przepis, jest wyśmienity.

Tagi:

mak placek