Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Placek z kurczaka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pacek niczym z raju dla smakoszy miesnych wariacji.Zaskoczcie znajomych i bliskich.

Placek z kurczaka

Składniki:

Placek z kurczaka

 

  • 1 kilogramowy kurczak
  • 2 platy ciasta francuskiego
  • 1 filizanka startego zoltego sera
  • 1 filizanka fety
  • 1 starta cebula
  • 2 rozklocone jajka
  • 1/2 filizanki smietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sol,pieprz
  • maslo do smarowania brytwanki

Sposób przygotowania:

Placek z kurczaka
Kurczaka myjemy i gotujemy w calosci w lekko osolonej wodzie lub z dodatkiem kostki warzywnej do miekkosci. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skor i kosci i drobno kroimy.Do pokrojonego kurczaka dodajemy starta cebule, natke, sery, sol, pieprz. W osobnej miseczce rozklocamy jajka i mieszamy ze smietana. Dodajemy do kurczaka i mieszamy farsz. Brytwanke smarujemy maslem i kladziemy 1 plat ciasta, wykladamy farsz i przykrywamy drugim platem. Zawijamy odstajace boki do srodka i naklowamy widelcem. Mozna posmarowac roztopionym maslem i spryskac woda aby nie uroslo za bardzo. Pieczemy w srednio goracym piekarniku ok. 45 min.