goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Placek z malinami i prażonymi migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Maliny możemy zastąpić jagodami, czerwonymi porzeczkami lub innymi owocami

Placek z malinami i prażonymi migdałami

Składniki:

Placek z malinami i prażonymi migdałami

 

  • 14 dag margaryna
  • 25 dag mąka
  • 10 dag cukier puder
  • 4 sztuki żółtka
  • 1 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 4 sztuki białka
  • 18 dag cukier
  • 1 l maliny
  • 15 dag płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Placek z malinami i prażonymi migdałami
Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru pudru i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę łączymy z malinami. Wykładamy ją na placek. Wierzch posypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Tagi:

placek