dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek z masą śmietanową i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne ciasto drożdżowe z pysznym nadzieniem śmietanowo-bydyniowym i z dodatkiem świeżych malin. Pychotka.

Placek z masą śmietanową i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z masą śmietanową i malinami

 

Sposób przygotowania:

Placek z masą śmietanową i malinami
Mleko podgrzewamy. W mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na pięć minut. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy jajko, cukier i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i cienko rozwałkowujemy . Wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Śmietanę ucieramy z cukrem, jajkami i budyniem. Na cieście układamy maliny. Zalewamy masą śmietanową. pieczemy ok 35 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Placek z masą śmietanową i malinami
Zagniatamy elastyzne i gładkie ciasto drożdżowe.
Placek z masą śmietanową i malinami
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Placek z masą śmietanową i malinami
Śmietanę mieszamy z jajkami, budyniem i cukrem.
Placek z masą śmietanową i malinami
Maliny układamy na cieście i zalewamy śmietaną.