Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Placek z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Produkty potrzebne na 15 porcji

Placek z rabarbarem

Składniki:

Placek z rabarbarem

 

  • 1 kg rabarbaru
  • 55dag maki
  • 2 jajaka
  • 200 ml mleka
  • 25 dag cukru
  • 4 dag drozdzy
  • 15 dag miekkiego masla
  • 1 pojemniczek(6 dag) kandyzowanej skorki gytrynowej lub pomaranczowej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • tluszcz i maka do przygotowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem
1.Podgrzej okolo 1/3 mleka z lyzeczka cukru.Rozmieszaj w tym drozdze.Do miski wsyp 50 dag maki,zrob zaglebienie,wlej mleko z drozdzami,posyp niewielka iloscia maki.Odstaw na 5 minut w cieple miejsce.Gdy drozdze" zapracuja" dodaj 10 dag masla pokrojonego w kostke,jajka,reszte mleka,9 dak cukru,cukier waniliowy i kandyzowana skorke.Wymiezsaj ,zagniec ciasto,odstaw na 30 minut.

2.Czekajac az ciasto drozdzowe wyrosnie,przygotuj ciasto an kruszonke:reszte masla polacz z 5 dag cukru,pozostala maka i cynamonem.Zagniec ciasto,a nastepnie wstaw je do lodowki

3.Rabarbar oczysc,pokroj an kawalki 2 cm dlugosci.Kiedy ciasto drozdzowe podwoi swa objetosc,ponownie je zagniesc.Blache z piekarnika posmaruj tluszczem i oprusz maka.Na niej rozwalkuj ciasto drozdzowe.Ponownie odstaw na 15 min.do wyrosniecia.

4.Rabarbar poukladaj na wyrosnietym ciescie,posyp pozostalym cukrem.Zimna kruszonka posyp ciasto po wierzchu.Piecz 25-30 min w temp.175°C.Wyjmij i studz okolo 10-15 min,po czym posyp cukrem pudrem.Nastepnie pokroj na 15 kawalkow i od razu podawaj.

Tagi:

ciasto mak placek