Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Placek z rabarbarem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

sezonowe ciasto z kwaśnym rabarbarem, skusicie się?

Placek z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z rabarbarem

 

 

 

  • do posypania: cukier puder i cukier kryształ różowy

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem
CIASTO - obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło, posiekać. Wbić jajko, dodać pastę z wanilii, zagnieść miękkie ciasto. Zawinąć je w folię do pieczenia, odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Ok. 3/4 ciasta rozwałkować - wyłożyć nim dno i boki formy śr. 21 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - boki wylepiłam ciastem na wysokość ok. 3-4 cm. Na ciasto wyłożyłam masę z rabarbaru, przykryłam plackiem z rozwałkowanej reszty ciasta - jego krawędzie zlepiłam z bokami lekko dociskając. Wierzch nakłułam widelcem. Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu dobrze wystudziłam a potem oprószyłam cukrem pudrem i różowym kryształem.MASA - Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i zostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia zlać sok (powinno go być ok. 250 ml a jeśli jest mniej to dolać wody) - rozmieszać w nim budyń waniliowy. Osączony rabarbar włożyć do garnka, dodać starte na tarce jarzynowej obrane wcześniej jabłko. Wlać rozmieszany w soku budyń i cały czas mieszając gotować na niedużym ogniu aż całość mocno zgęstnieje, przestudzić.
Placek z rabarbarem
mąki przesiać razem z proszkiem i solą a potem wbić jajko i zagnieść ciasto
Placek z rabarbarem
schłodzone podzielić - 3/4 całości wylepić dno i boki formy
Placek z rabarbarem
rabarbar zasypać cukrem a w wytworzonym soku rozprowadzić proszek budyniowy
Placek z rabarbarem
całość zagotować cały czas mieszając aż masa dobrze zgęstnieje