p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Ciasta rabarbarowe i inne pyszności

Placek z rabarbarem i kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten pyszny placek z rabarbarem pod kruszonką wyszedł spod rąk mojego męża.

Placek z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z rabarbarem i kruszonką

 

  • 1 kg rabarbaru,
  • 1 kostki margaryna,
  • 2,5 szkl. mąka,
  • 3 szt jajka,
  • 1/2 szkl. mleko,
  • 3/4 szkl. cukier,
  • 15 g proszek do pieczenia
  • na kruszonkę:
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1 torebka cukru wanilinowego Winiary
  • 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem i kruszonką
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do misy robota wsypujemy 3/4 szklanki cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę, wbijamy 3 jajka i dokładnie miksujemy. Cały czas miksując wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy mleko, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz szybko miksujemy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.Na ciasto wykładamy kawałki rabarbaru bez skórki,(jak kto chce może posypać cukrem) posypujemy drobną kruszonką zrobioną z 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1 torebka cukru wanilinowego i 1/2 margaryny,na kruszonkę wykładamy resztki rabarbaru, pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 10 minut termoobieg, wyłączamy, aby stygło w piekarniku.Kroimy i wykładamy na talerz, można jeszcze posypać cukrem.
Placek z rabarbarem i kruszonką
Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą
Placek z rabarbarem i kruszonką
Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru bez skórki,
Placek z rabarbarem i kruszonką
przygotować w misce dość grubą kruszonkę
Placek z rabarbarem i kruszonką
piec 45 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć na 10 minut termoobieg