domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Książka Kucharska: Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy

Placek z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealny na letnie dni, szybki w przygotowaniu, wypełniony sezonowymi owocami i posypany słodką kruszonką.

Placek z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Placek z truskawkami i kruszonką

Ciasto

 

  • 1/3 szkl cukru;

 

  • łyżeczka cukru wanilinowego;

 

  • 3 jaja;

 

 

  • pół szkl oleju;

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia;

 

  • pół łyżeczki sody;

 

Kruszonka

 

 

  • 1/4 szklanki cukru pudru;

Sposób przygotowania:

Placek z truskawkami i kruszonką
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski przesiać mąkę, cukry, proszek i sodę, wszystko wymieszać. Dodać do suchych składników jogurt, olej, jajka, wymieszać, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Wylać ciasto do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą o rozm. 28x25 cm.

Truskawki i rabarbar pokroić, położyć na wierzchu. Z podanych składników przygotować kruszonkę, posypać ciasto.

Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

placek