Strona główna Placek z truskawkami w bitej śmietanie

Placek z truskawkami w bitej śmietanie

Z owocami « poprzedni | następny »
jagienka - autor przepisu Placek z truskawkami w bitej śmietanie offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Placek z truskawkami w bitej śmietanie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

placek z truskawkami w bitej śmietanie, rewelacyjne ciasto polecane w sezonie truskawkowym


trudność: średne
czas:

Placek z truskawkami w bitej śmietanie - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2,5 dag rumu
  • 12 dag cukru pudru
  • NADZIENIE:
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 50 g wytrawnej wiśniówki
  • 3 dag cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 szklanka bitej śmietanki kremowej

Placek z truskawkami w bitej śmietanie - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wsypac na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, wymieszać z cukrem.

Dodać rozmącone żółtko zmieszane z 1 łyżką zimnej wody i szybko zagnieść ciasto, tworząc kulę.

Ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 2 godziny, aby ciasto wypoczęło.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę o karbowanych ściankach.

Ciasto na dnie nakłuć gęsto widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszyło się.

Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Po 15 minutach zmniejszyć trochę ogień.

Truskawki opłukać, odsączyć na durszlaku, usunąć szypułki.

Włożyć do naczynia, posypać cukrem, skropić wiśniówką, wstawić na 30 minut do lodówki.

Ubić śmietankę, delikatnie wymieszać ze sztywną pianą z białek.

Owoce razem z sokiem połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przestudzony placek.

Podawać natychmiast po zrobieniu.



Komentarze do Placek z truskawkami w bitej śmietanie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Wilgotne ciasto bakaliowe Ciasto leśny mech Orzeźwiający torcik porzeczkowy
Sernik z mandarynką Ciasto czekoladowo-gruszkowe z nutą piernika Gratka jabłkowa
Ciasto z białek z bananem Kokosowa przyjemność Truskawkowiec  z galaretką
Chlebek bananowy, bananowe ciasto Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem Pleśniak z jabłkami
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane