Strona główna Placek z truskawkami w bitej śmietanie

Placek z truskawkami w bitej śmietanie

Z owocami « poprzedni | następny »
jagienka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
Placek z truskawkami w bitej śmietanie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

placek z truskawkami w bitej śmietanie, rewelacyjne ciasto polecane w sezonie truskawkowym


trudność: średne
czas:

Placek z truskawkami w bitej śmietanie - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2,5 dag rumu
  • 12 dag cukru pudru
  • NADZIENIE:
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 50 g wytrawnej wiśniówki
  • 3 dag cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 szklanka bitej śmietanki kremowej

Placek z truskawkami w bitej śmietanie - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wsypac na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, wymieszać z cukrem.

Dodać rozmącone żółtko zmieszane z 1 łyżką zimnej wody i szybko zagnieść ciasto, tworząc kulę.

Ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 2 godziny, aby ciasto wypoczęło.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę o karbowanych ściankach.

Ciasto na dnie nakłuć gęsto widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszyło się.

Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Po 15 minutach zmniejszyć trochę ogień.

Truskawki opłukać, odsączyć na durszlaku, usunąć szypułki.

Włożyć do naczynia, posypać cukrem, skropić wiśniówką, wstawić na 30 minut do lodówki.

Ubić śmietankę, delikatnie wymieszać ze sztywną pianą z białek.

Owoce razem z sokiem połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przestudzony placek.

Podawać natychmiast po zrobieniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek z truskawkami w bitej śmietanie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Lekkie ciasto z malinami Limonkowy torcik z kiwi Jesienne ciasto gruszkowe
Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec Kruche ciasto z orzechową polewą Szarlotka z połówkami jabłek
Tarta pomarańczowa Jabłkowy przekładaniec Ciasto z dynią, gruszką i figami
Ananasowiec z kokosem Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie Styropian z brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane