czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Placek ze sliwkami i ajerkoniakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tym razem wersja tylko dla doroslych

Placek ze sliwkami i ajerkoniakiem

Składniki:

Placek ze sliwkami i ajerkoniakiem

 

  • 3 jajka
  • 125 g miekkiego masla
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g maki
  • ½ paczki proszku do pieczenia
  • 30 g maki ziemniaczanej
  • 120 ml ajerkoniaku
  • 600 g sliwek

 

Sposób przygotowania:

Placek ze sliwkami i ajerkoniakiem
Zoltka oddzielic od bialek. Maslo utrzec z zoltkami i cukrem pudrem na puszysta mase. Make, proszek do pieczenia i make ziemniaczana wymieszac razem i na przemian z ajerkoniakiem dodawac do masy jajecznej. Bialka ubic na sztywna piane i dodac do ciasta.
Sliwki podzielic na polowki. Ciasto wylac do natluszczonej tortownicy (28 cm) i ulozyc pod skosem polowki sliwek.
Placek piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu mozna posypac cukrem pudrem.