izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Placki brokułowo-kurczakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Beztłuszczowe, lekkie, pożywne i smaczne. Łączą w sobie i mięso i warzywa. Są idealnym dodatkiem mięsno-warzywnym do obiadu.

Placki brokułowo-kurczakowe

Składniki:

Placki brokułowo-kurczakowe

 

Sposób przygotowania:

Placki brokułowo-kurczakowe

ETAP 1:

Podzielony na różyczki brokuł gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy go i kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę również gotujemy w osolonej wodzie.

ETAP 2:

Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt naturalny oraz wsypujemy wszystkie przyprawy podane w spisie składników. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.

ETAP 3:

Do miski z powstałym ciastem wrzucamy brokuł, pierś z kurczaka oraz kukurydzę. Całość mieszamy łyżką, aby ciasto obkleiło wszystkie składniki.

ETAP 4:

Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy po łyżce masy. Lekko spłaszczamy placka. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 minut.