izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Placki cebulowo - kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Placuszki z kukurydzą to ekstra pomysł na szybki obiad lub kolację.

Placki cebulowo - kukurydziane

Składniki:

Placki cebulowo - kukurydziane

 

  • 1 duża cebula biała
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 ml mleka
  • ok. 30 dag mąki
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 jajka
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki cebulowo - kukurydziane
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Kukurydzę z puszki osącz. Jajka roztrzep z mlekiem i mąką, dodaj cebulę, osączoną z zalewy kukurydzę, wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Porcje ciasta nakładaj łyżką na rozgrzany olej na patelni, smaż z obu stron na rumiano. Placki podawaj na ciepło z kleksami keczupu lub polane sosem czosnkowym.