Izabela27

Izabela27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Placki cukiniowo-paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo proste w przygotowaniu placuszki z warzyw, u mnie największymi ich smakoszami są dzieci które mogły by jeść codziennie.

Placki cukiniowo-paprykowe  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowo-paprykowe

 

  • 2 małe cukinie
  • 1 duża paprka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 lyżka musztardy
  • 2 jajka
  • 4 łyzki mąki
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo-paprykowe
Cukinie i papryke myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, scieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa delikatnie solimy i odstawiamy na 5 min aż puszczą sok. Po tym czasie warzywa odciskamy z soku. Dodajemy cebule pokrojoną w cieniutkie paseczki, dodajemy także pozostałe skąłdniki, mieszamy doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżka nakładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki, smażymy z dwóch stron na złoty kolor, wykąłdamy na recznik papierowy aby odsączyc z tłuszczu. Podajemy ze śmietaną.
Placki cukiniowo-paprykowe
Etap 1Na tarce o grubych oczkach ściramy cukinię i paprykę
Placki cukiniowo-paprykowe
Etap 2 Dodajemy poostałe składniki do odciśnietej cukini
Placki cukiniowo-paprykowe
Etap 3Wszystko bardzo dokładnie mieszamy
Placki cukiniowo-paprykowe
Etap 4Łyżka nakałdamy porcje ciasta formujac zgrabne placuszki i śmażymy z dwóch stron