msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Placki cukiniowo-ziemniaczane.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy na działce wysyp cukinii eksperymentuję w kuchni na potęgę.

Placki cukiniowo-ziemniaczane. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowo-ziemniaczane.

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo-ziemniaczane.
Cukinie i ziemniaki obrać.Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i wraz z ziemniakami pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek obrać.Wrzucać warzywa partiami do rozdrabniacza i zmiksować (lub zetrzeć warzywa na drobnej tarce). Wbić jajka,posolić i opieprzyć do smaku.Wymieszać z mąką i smażyć małe placki z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.Ja nakładałam po 1 czubatej łyżce stołowej na jeden placek. Podałam z ogórkami kiszonymi,pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym. Placki rozpływają się w ustach i są pyszne.
Placki cukiniowo-ziemniaczane.
Obrać cukinię,ziemniaki,cebulę i czosnek.Podzielić na kawałki.
Placki cukiniowo-ziemniaczane.
Do zmiksowanych warzyw wbić jajka i wsypać mąkę.Doprawić solą i pieprzem.
Placki cukiniowo-ziemniaczane.
Smażyć placki z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Placki cukiniowo-ziemniaczane.
Placki podawać gorące na podgrzanym talerzu ozdabiając ogórkiem kiszonym i pomidorkami.