Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki cukiniowo - ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki z cukinię są niezłą odmianą dla tradycyjnych ziemniaczanych. I choć wymagają więcej cierpliwości to jednak warto się trochę pomęczyć.

Placki cukiniowo - ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowo - ziemniaczane

 

  • 5 dużych ziemniaków
  • jedna średnia cukinia
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • sól
  • pieprz do smaku
  • jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • tłuszcz do smażenia
  • ręczniki papierowe
  • sos: 200 mil gęstego jogurtu
  • po 1/4 z dwóch papryk w różnych kolorach
  • 3 łyżki szczypiorku
  • jeden ogórek gruntowy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • sól do smaku
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo - ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy al dente w mundurkach i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Cukinię ( młoda) obieramy ze skóry i całą ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie solimy i odstawiamy aby puściła sok. Zimne ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy tak samo jak cukinię. Cukinię mocno odciskamy i mieszamy z ziemniakami, dodajemy cebulkę, jajko, otręby doprawiamy do smaku. Na oleju smażymy małe placuszki ( z łyżki), osuszamy na ręczniku. Wszystkie warzyw oprócz pomidorków kroimy w kostkę, mieszamy z jogurtem. Dodajemy szczypiorek, przyprawy, sok z cytryny i mieszamy. Podajemy z ciepłymi plackami.
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Startą na tarce cukinię solimy, a po kilku minutach mocno odciskamy.
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Cukinię, ziemniaki, jajko, otręby i przyprawy mieszamy razem.
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki.